Prohledat tento blog

sobota 5. května 2012

Histopatologie



Histopatologická klasifikace dle WHO

složený z epiteliálních vřetenovitých nádorových buněk bez atypií
AB podobný typu A, místy s ohnisky nádorových lymfocytů
B1 vzhled normálního kortexu thymu s oblastmi připomínajícími dřeň
B2 rozsev epiteliálních nádorových buněk s vezikulárními jádry
B3 složený především z epiteliálních buněk s mírnou atypií
C thymický karcinom

Popis patologa

Makroskopický nález
·         tumory z tuhé, šedobílé tkáně
·         velikosti až 20 cm
·         mohou obsahovat dutiny a kalcifikace (rtg)
·         benigní varianta je opoudřená, maligní formy běžně invadují pouzdro a šíří se do okolí
Histologie:
Mikroskopicky je tkáň laločnatá, složená z epiteliálních buněk a příměsi benigních lymfocytů. Buňky jsou okrouhlé, někdy vřetenité. Benigní vzhled buněk (pravidelná, světlá jádra, malá mitotická aktivita) a invaze do pouzdra charakterizuje lokálně invazivní formu. Rozsah invaze má vztah k prognóze (z pacientů s rozsáhlou invazí do pouzdra přežije 5 let polovina, přežití při minimální invazi je přes 90%).
Maligní tymomy II. typu mají vzhled i chování špatně diferencovaného spinocelulárního karcinomu s invazí do okolí, anaplázií a vzdálenými metastázami. Někdy se vzhled blíží nasofaryngeálnímu karcinomu (lymfoepithelioma-like) s epiteloidními buňkami s nejasnými mezibuněčnými hranicemi, mezi kterými jsou rozloženy četné (benigní) lymfocyty. Prognóza je špatná.
Imunofenotyp: epiteliální markery jsou pozitivní (např. AE1/3), dále většina maligních forem je pozitivní na CD5 (benigní thymomy jsou CD5 negativní). 



Jiné histologické typy

Karcinoid
Velmi vzácný nádor . Správné rozlišení od thymomů při velice podobném mikromorfologickém obraze je možné až elektronoptickým vyšetřením. Biologické vlastnosti jsou méně příznivé než u klasického thymomu, invazívní formy představují 50 %, extratorakální metastázy (do skeletu, jater i jiných orgánů) vznikají u 20 až 50 % nemocných. Karcinoidy thymu se mohou klinicky projevit Cushingovým syndromem při produkci ACTH buňkami nádoru


Tumory ze zárodečných buněk
Hodkinova choroba
Non-hodgkinské maligní lymfomy 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Thymic carcinomas: clinicopathologic study of 37 cases from a single institution | DocGuide

The Thymic Microenvironment and Its Role in Thymopoiesis (Photo credit: Wikipedia ) Thymic carcinomas: clinicopathologic study of 37 c...